0167 522 793 Dagelijks geopend tot 21:00 Steenbergseweg 97B 4671 BE Dinteloord
Hoogwaardige Brandstof
Euro 95 [E10], Euro98 [E5], Diesel [B7], LPG, Adblue
Verse Broodjes
Elke dag tot 14:00
Servicestation
Carwash, shop, cafe

Waarschuwing Brandstof E10

Voorkom schade! Weet wat u tankt!

Sinds 1 oktober 2019 zijn wij wettelijk verplicht E10 benzine aan te bieden. E10 is benzine waar tot maximaal 10% aan duurzame bio-ethanol in kan zitten. Een initiatief voor verduurzaming van de brandstof.

Maar let op: veel motor voertuigen, maar ook met een benzine motor aangedreven apparaten (zoals kettingzagen, zitmaaiers en buitenboordmotoren) kunnen NIET tegen deze nieuwe brandstofsoort.

Wij adviseren u wanneer u het niet zeker weet, GEEN E10 houdende brandstof te tanken. Tank voortaan E5 premium brandstoffen zoals onze BP-Ultimate, en in veel gevallen Euro 98.

Deze brandstof is iets duurder, maar zorgt voor een zuiniger brandstofverbruik en beter presteren van de motor. En het belangrijkste, u voorkomt schade aan uw motor, en daarmee hoge kosten!

Wanneer moet u extra opletten?

  • Wanneer u weinig kilometers maakt, E10 is namelijk maar 3 maanden houdbaar.
  • Bij gebruik van benzine in motor aangedreven apparaten zoals kettingzagen, zitmaaiers en buitenboordmotoren. Uw motor kan hierdoor in de problemen komen.
  • Wanneer u uw motor lange tijd niet gebruikt, stilstand is erg slecht voor E10.
  • Bij scooters en brommers, ook de nieuwe types zijn vaak niet geschikt!

Waarom GEEN E10?

  • Niet geschikt voor oudere voertuigen en oldtimers
  • Niet geschikt voor veel nieuwe scooters, bromfietsen of motorfietsen
  • Niet geschikt voor met een benzine motor aangedreven apparaten (zoals kettingzagen, zitmaaiers en buitenboordmotoren, etc.)
  • Mogelijk water-ophoping in de brandstoftank, ethanol absorbeert water uit de lucht.
  • Vervuiling/verstopping van het motorsysteem door microbiële groei
  • Hoger brandstofverbruik, verminderde prestaties en minder acceleratie.
  • Kans op corrosie van de inwendige onderdelen van de motor
  • Korte houdbaarheid, ja echt, slechts 3 maanden!
  • Ethanol tast kunststof en rubber aan
  • Fiberglas of Glasvezel lost op in ethanol

Welke problemen kunnen zich voordoen?

1) Water-ophoping in de brandstoftank

Ethanol absorbeert water uit de lucht. Het water condenseert in de tank en de ethanol ondersteunt de benzine niet meer. Dit is slecht nieuws, want hierdoor verlaagt het octaangetal van de benzine, waardoor je een laag octaan-brandstof bovenin de tank krijgt en een water-ethanol-mengsel op de bodem van de tank. Als dit wordt meegezogen in de verbrandingskamer, veroorzaakt dit een slechte start en een zeer ruw lopen van de motor. Dit kan ook schade veroorzaken aan de motor.

2) Vervuiling van het brandstofsysteem

Ethanol vormt, zodra het zich mengt met water, gum in het brandstofsysteem. Dat proces gaat veel sneller dan bij brandstof zonder Ethanol. De gumlaag tast filters, carburateurs, injectoren en gaskleppen aan en vormt een vernislaag en koolstof-afzettingen in de inlaat, op de kleppen en in de verbrandingskamer.

3) Hoger brandstofverbruik, verminderde prestaties en minder acceleratie.

Ethanol bevat minder chemische energie dan benzine, dit betekent dat er minder kilometers per liter brandstof gemaakt kunnen worden. 3-5% daling van het aantal kilometers dat verwacht kan worden.

4) Corrosie van de inwendige onderdelen van de motor

Water in de brandstof kan leiden tot brandstofsysteem-corrosie en ernstige oxidatie.

5) Verstopping

Water, opgelost rubber, plastic, glasvezel en roest kan worden aangezogen met verstoppingen als gevolg.

6) Het zou het ontstaan van microbiële groei in de brandstof veroorzaken .

Ethanol is organisch en hygroscopisch en kan de groei van schimmels veroorzaken.

7) korte houdbaarheid

Ethanol is slechts 90 dagen (3 maanden) houdbaar.

8) Ethanol tast kunststof en rubber aan

Ethanol is een sterk, agressief oplosmiddel en zal leiden tot problemen met rubberen slangen, o-ringen, afdichtingen en pakkingen. Deze problemen zijn het meest ernstig tijdens langdurige opslag. Slangen kunnen oplossen, o-ringen worden week en breken. De onderdelen in het brandstofsysteem die gemaakt zijn van bepaalde soorten kunststoffen kunnen ofwel week worden, danwel hard en bros worden om uiteindelijk te breken. Brandstofsysteemcomponenten gemaakt van messing, koper en aluminium kunnen oxideren. De opgeloste plastics en harsen kunnen resulteren in verstopte brandstoffilters of een kleverige aanslag vormen.

9) Fiberglas of Glasvezel wordt opgelost

Fietsen en boten met glasvezel brandstoftanks kunnen structurele problemen krijgen aangezien de ethanol bepaalde ingrediënten oplost. Ook dit materiaal, opgelost uit de tank, komt in het brandstofsysteem en kan schade veroorzaken aan de carburateurs, brandstof injectoren en kan uiteindelijk in de verbrandingskamers komen.